Su böreğini evde hazır yufkadan yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Dışarıda tüketilen su böreğinin tadı herkesin damağında kalır. Aynı tadı ve lezzeti evinizin mutfağında kolayca hazırlayabilirsiniz. Misafirlere ikram etmek için ya da çayın yanında afiyetle tüketmek için yapabileceğiniz su böreğini sadece yarım saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Eşsiz bir lezzete sahip olan su böreğini evinizde hazırlamak için elde yufka açmanıza artık gerek yok. Uzun saatler süren hazırlık aşamasını atlayarak hazır yufkadan su böreğinizi anında yapabilirsiniz. Bu tarif ile aniden gelen misafirlerinize karşı da her an hazırlıklı olabilirsiniz.
Hazır Yufkadan Su Böreği İçin Gerekli Malzemeler
Evinizde hazır yufkadan yapacağınız su böreği için gerekli olan malzemeler şunlardır;
- 6 adet hazır yufka
Su böreğinin sosu için gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
Su böreğinin iç harcı için gerekli olan malzemeler;
- Bir kase beyaz peynir
- İnce kıyılmış maydanoz
Hazır Yufkadan Su Böreği Nasıl Yapılır?
Hazır yufkadan su böreği hazırlamak için ilk olarak yumurta, süt ve sıvı yağı bir kap içerisine alın ve karıştırın. Bu sırada ilk yufka kullanılacak olan tepsiye yerleştirilmelidir. Ardından ikinci yufka birkaç parçaya bölünerek hazırlanan sütlü karışıma batırılır ve ardından tepsiye serilen ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. Peynir ve maydanozun harmanlanması ile elde edilen iç harç, tepsideki yufkaların üzerine serpilir. Bu işlemin ardından iki yufka daha birkaç parçaya bölünerek karışıma batırılır ve iç harcın üzerine yerleştirilir. İç harçtan bu katmanın üzerine de koyduktan sonra kalan yufkalar yine bölünüp sütlü karşıma batırıldıktan sonra iç harcın üzerine kaplanır.
Hazırlanan su böreği, önceden 200 derecede ısıtılan fırına verilir ve kontrollü bir şekilde pişirilir. Su böreğini fırından aldıktan sonra üzerini kapatarak, böreğin üst kısmının yumuşak bir kıvam alması sağlanabilir. İlk sıcaklığı gittikten sonra hazır yufkadan elde edilen su böreği servis edilemeye hazır hale gelir.
Su Böreği Kaç Kalori?
Çayın yanında afiyetle tüketilen su böreği bu tarif ile on ila on iki kişilik olarak hazırlanır. Daha fazla porsiyon elde etmek için malzemelerin sistematik olarak arttırılması ya da iki tepsi olacak şekilde hazırlanılması tercih edilebilir. Ortalama olarak otuz beş dakikalık bir süre zarfında hazırlana su böreğinin tek porsiyonu 756 kaloridir. Ortalama olarak bir porsiyon su böreği 330 gram olarak hesaplanır.
Evde Yapılan Su Böreğinin Püf Noktaları
Hazır yufkalardan hazırlanan su böreğinin lezzeti, gerçek su böreğinin lezzetine oldukça yakındır. Su böreği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta, fırınların kullanımıdır. Evlerde bulunan fırınların ısı ayarları ve pişirme süreleri farklılık gösterebildiği için su böreğinin kontrollü bir şekilde pişirilmesi gerekir.
Su böreği yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, iç harcın ve parçalara ayrılan yufkaların zemine eşit bir şekilde yayılmasıdır. Bu sayede piştikten sonra dilimlenerek servis edilen su böreğinin her porsiyonunda aynı yoğunluk ve aynı lezzet elde edilebilir. Sizde bu tarifi evinizdeki malzemeler ile hemen deneyebilir ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Özellikle akşamları demlenen taze çayın yanında enfes lezzete sahip olan su böreğini afiyetle tüketebilirsiniz.