Yaşam

Devlet hastanesi diyetisyen ücreti ne kadar?

Abone Ol

Kilo kontrolü yapmak ve kilo alımına bağlı hastalıkları önlemek adına bir diyetisyen muayenesinden geçmek çok önemlidir. Fazla kilosundan şikayetçi olan kişiler devlet hastanesine gidip bir diyetisyenle görüşmek isteyebilir. Devlet hastanesinden “diyetisyen” adı altında hizmet veren bir bölüm yoktur. Bunun yerine Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimleri kilo kontrolüne dair hizmet verir. Söz konusu birimden randevu almak ve muayene olmak tamamen ücretsizdir.

Hangi Şikayetlerle Diyetisyene Gidilebilir?

Diyetisyenler en çok sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo vermek için hizmet verir. Bununla birlikte sindirim, diyabet, tansiyon, çölyak ve HIV hastalıklarının teşhisinden sonra da bu birime gidilmesi gerekir. Bazı hastalıklar kilo verilmesini zorunlu kılar. Hastalığa bağlı durumlarda kişinin kendi başına diyet yapması sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bir diyetisyenin rehberine ihtiyaç duyulur.

Diyetisyenin tek işlevi kilo verme süreçlerine destek olmak değildir. Aynı zamanda özel yeme düzenine sahip hastalara uygun programlar hazırlayabilir. Oral, enteral ya da paranteral beslenme gereksinimleri olan kişilerin diyetisyene başvurması çok önemlidir. Sporcuların atletik performansını ve genel koordinasyonunu sağlamak adına diyetisyenlerle çalıştığı bilinir.

Diyetisyenler Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

Geniş bir alanda hizmet veren diyetisyenler pek çok hastalığın tedavi sürecinde katkıda bulunur. Kilo verme ya da kilo alma süreçlerinin sağlıklı şekilde yürütülmesine yardımcı olurlar. Diyetisyenlerin tedavi ettiği bazı rahatsızlıklar şunlardır:

·         Obeziteye varan kilo problemleri için uygun bir diyet programı oluşturur.

·         Sağlık sorunları nedeniyle kilo alamamak kas zayıflaması, organ hasarı ve kemiklerin güçsüzleşmesi gibi sonuçlara yol açabilir. Bu tarz sağlık sorunlarının önüne geçmek diyetisyen desteği ile mümkündür.

·         Bazı çocuklar özel beslenme şekline ihtiyaç duyar. Düzensiz ve yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıklara karşı çocuklara uygun diyetler uygulanır.

·         Kadınların gebelik ve emzirme döneminde her zamankinden daha dikkatli beslenmesi gerekir. Anne ve bebek sağlığını korumak adına diyetisyenler kişiye özel diyet oluşturur.

·         Ülser, gastrit, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak hastalıklarını tedavi etmenin bir yolu beslenme düzeni sağlamaktır. Tedaviye ek olarak uygulanan diyetler iyileştirmeyi hızlandırır.

·         Yanlış beslenme düzeninden dolayı oluşan diyabet, diyetisyen desteği ile kontrol altına alınabilir.

·         Yeme bozukluğu kişinin günlük hayatını olumsuz etkilediği gibi sağlık olmasına yol açar. Diyetisyenler hastaya beslenme konusunda farklı bakış açısı kazandırarak yardımcı olur.

·         Bebeklik döneminden itibaren başlayan alerjik durumlara karşı iyi bir beslenme programı hazırlamak diyetisyenlerin işidir.

Diyetisyen Muayenesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Diyetisyene başvuran hasta ilk olarak standart bilgilerini aktarmak adına bir form doldurur. Daha sonra hastanın vücut ölçümü alınır. Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra uygun bir diyet programı hazırlanır. Bu aşamada her hastanın farklı vücut özelliklerine ve ihtiyaca sahip olduğunu unutmamak gerekir. Bir hasta için işe yarayan formül başkası için zararlı olabilir. Kişiye özel olarak hazırlanan programların etki edip etmediği sonraki muayenelerde ölçülüdür. Eğer tedavi işe yaramadıysa başka yönteme geçilir.

Devlet Hastanesinden Nasıl Diyetisyen Randevusu Alınır?

Devlet hastanesinden diyetisyen randevusu almak için MHRS sistemine giriş yapmak gerekir. Randevu alma kısmına gelip kişisel bilgiler girildikten sonra bölüm olarak iç hastalıkları seçilir. Ardından doktor seçeneklerinden biri tercih edilir. Çağrı merkezinden randevu almak için ise ALO 182’yi arayıp kişisel bilgileri vermek yeterlidir.