Vücudun sağlıklı gelişmesi ve düzenli bir şekilde çalışabilmesi adına günlük olarak temin edilmesi gereken birçok besin, vitamin ve mineral bulunur. İnsan vücudunda doğal olarak üretilmeyen bu maddeler, günlük olarak tüketilen besinler sayesinde vücuda temin edilmektedir. Bunların arasında yer alan tuz ise günlük olarak vücuda gereğinden fazla temin edilmektedir.

Tuz, suyun vücutta kalması, kas ve sinirlerin gerektiği gibi çalışması için oldukça önemli bir gıdadır. Besinlerin bileşiminde bulunan tuz aynı zamanda göllerden, denizlerden ve kayalardan da saf formülü ile temin edilebilmektedir. Elde edilen bu tuz, besinleri işleyerek saklamak ve yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılmaktadır. Ancak bu durumun Türkiye’de normalin çok üzerinde olduğu Dünya Sağlık Örgütü verileri ile açıklanıyor. Günlük beş gram tuz kullanımının yeterli olduğunu belirten DSÖ, bu durumun Türkiye’de 16 ila 18 grama kadar, tehlikeli boyutlara çıktığını ifade ediyor.

Fazla Tuz Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Vücut için yararlı olan her şeyin ideal ölçüsünde tüketilmesi gerekir. Herhangi bir şeyin çok fazla tüketilmesi sağlık açısından zararlı olduğu gibi az tüketilmesi de aynı şekilde zararlıdır. Günlük olarak tuz tüketimi ülkemizde kişilerin alışkanlığı haline gelmiştir. Yemeklerin tadına bakılmadan tuz eklenmesi, günlük tuz alımını en fazla arttıran alışkanlıkların başında yer alır. Yemeklere eklene tuzun yanı sıra hazır olarak tüketilen birçok paketli gıdanın içerisinde de yüksek oranda tuz yer alır. Bu da tuzun sadece yemeklere eklenmesi neticesinde vücuda alınmadığını, aslında tüketilen her gıdanın içerisinde tuzun bulunduğunu gösterir. Fazla tuz tüketiminin insan sağlığına olan zararları şu şekilde sıralanabilir;

* Fazla tuz tüketimi bağışıklığın düşmesine neden olur

* Aşırı tuz kalsiyumun idrar yolu ile daha fazla vücuttan atılmasına ve buna bağlı olarak böbrek taşı oluşumu riskinin daha fazla olmasına neden olur

* Tuzlu beslenmek böbrek hücreleri içindeki basıncın artmasına neden olur. Bu da idrar ile protein atılımını attırır ve uzun dönemde böbrekte kalıcı hasarların meydana gelmesine neden olur

* Aşırı tuz tüketimi damaların yapısını bozar ve damar hastalıklarına bağlı olarak demansın meydana gelme riskini arttırır

* Fazla tuz yüksek tansiyona neden olur. Bu nedenle diyabet ve farklı görme bozuklukları meydana gelir

* Yüksek oranda tuz tüketimi kemiklerde kalsiyum serbestleşmesine, böbreklerde ise kalsiyum kaybına neden olur. Bunun neticesinde ise kemik erimesi meydana gelir

* Tuz, kandaki leptin seviyesini yükseltir ve karın bölgesinde bulunan yağ hücrelerini çoğaltır. Bu da kişilerin insülin direncini arttırır

* Fazla tuz tüketimi meniere hastalığına neden olur

* Tansiyonun yükselmesine neden olur

Fazla Tuz Tüketiminin Neden Olduğu Hastalıklar

Yüksek oranda tuz tüketilmesi belli başlı sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi ciddi boyutlara varan hastalıklara da neden olmaktadır. Fazla tuz tüketilmesi neticesinde meydana gelen hastalıklar şunlardır;

* Böbrek hastalıkları

* Eklem ağrısı

* Hipertansiyon

* İnme

* Kalp yetmezliği

* Katarakt

* Mide kanseri

* Multiple skleroz aktivasyonu

* Ödem

* Şişmanlık

Fazla Tuz Tüketiminin Önüne Nasıl Geçilir?

Fazla tuz tüketiminin önüne geçebilmek için şu teknikler uygulanabilir;

* Yiyeceklerin tatlandırılması için tuz yerine farklı baharatlar tercih edilebilir

* Yemek sofralarına tuz koyma alışkanlığı bırakılabilir

* Alınan paketli tuzların sodyum içeriği kontrol edilmelidir. Ürünlerin sodyum miktarının 2,5 ile çarpılması ise tuz miktarı hesaplanabilir

* Zeytin, turşu ve özellikle ketçap gibi besinler aşırı tuz içermektedir. Bu nedenle bu gıdaların tüketimi kontrol altına alınabilir

Muhabir: Haber Merkezi