Ali Babacan’a ekonomi yönetimi mi teklif edildi? Özlem Gürses’ten dikkat çeken iddia

Gazeteci Özlem Gürses, AK Parti’nin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a ekonomi yönetimini teklif ettiğini öne sürdü. Babacan ise Adalet Bakanlığı şartı koydu.

Ali Babacan’a ekonomi yönetimi mi teklif edildi? Özlem Gürses’ten çarpıcı iddia

Siyaset kulisleri, gazeteci Özlem Gürses’in gündeme taşıdığı iddia ile hareketlendi. Gürses’e göre, AK Parti, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a “ekonomi yönetimini devralma” teklifinde bulundu.
Ancak Babacan’ın bu teklife, “ekonomiyle birlikte adalet olmadan olmaz” diyerek özel bir şartla yanıt verdiği öne sürüldü.

Özlem Gürses’in açıklaması

Gazeteci Özlem Gürses, sosyal medyada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

AK Parti, Ali Babacan’a ekonomiyi yönetme teklifinde bulundu.

Ancak Babacan, yalnızca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı değil, Adalet Bakanlığı’nı da talep etti.
‘Eğer dönersem, bu şekilde dönerim. Çünkü biri olmadan diğeri çözülemez,’ dedi.”

Gürses’in bu açıklaması kısa sürede sosyal medyada gündem oldu ve “Babacan geri mi dönüyor?” tartışmalarını alevlendirdi.

Henüz resmi açıklama yok

İddia sonrası ne AK Parti’den ne de DEVA Partisi’nden resmi bir açıklama yapıldı.
Her iki tarafın da sessizliğini koruması, kulislerde farklı yorumlara neden oldu.
Siyasi gözlemciler, bu iddianın özellikle ekonomik yönetimde olası değişiklikler bağlamında önem taşıdığını belirtiyor.

Ali Babacan kimdir?

Ali Babacan, 2002 yılında AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte ekonomi politikalarının mimarlarından biri olarak görev yaptı.
2002–2015 yılları arasında Ekonomi Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Babacan, 2019 yılında partisinden ayrılarak DEVA Partisi’ni kurdu.

Ekonomik istikrarın sağlandığı 2000’li yılların ilk dönemlerinde önemli rol üstlenen Babacan, uluslararası piyasalarda güvenilir bir isim olarak görülüyordu.

AK Parti ve DEVA arasında olası temaslar

Siyasi kulislerde bir süredir AK Parti ile DEVA Partisi arasında “yumuşama” sinyalleri olduğu konuşuluyordu.
Gürses’in bu iddiası, söz konusu temasların resmiyet kazanabileceği yönündeki yorumları güçlendirdi.

Ancak DEVA Partisi kaynakları, partinin “bağımsız siyasi çizgisinden taviz vermeyeceğini” sık sık dile getiriyor.

Bu nedenle olası bir “görev teklifi” gerçekleşmiş olsa dahi, bunun koalisyon ya da ortaklık düzeyinde değerlendirilip değerlendirilmediği belirsiz.

Babacan’ın şartı: “Ekonomi ve adalet birlikte olmalı”

Özlem Gürses’in iddiasına göre Ali Babacan, teklif edilen ekonomi yönetimi görevine yalnızca Adalet Bakanlığı’nın da kendisine bağlı olacağı bir modelde sıcak baktı.
Babacan’ın gerekçesi ise oldukça net:

“Ekonomik istikrar, ancak hukukun üstünlüğüyle mümkündür. Adalet olmadan ekonomi düzelmez.”

Bu ifade, Babacan’ın hukuk devleti vurgusunu yeniden gündeme taşıdı.

Siyaset kulislerinde yankı

İddianın ardından Ankara kulislerinde farklı senaryolar konuşulmaya başlandı.
Bazı kaynaklar, ekonomideki mevcut tablo nedeniyle hükümetin Babacan gibi deneyimli isimleri göreve getirmek istediğini, bazıları ise DEVA Partisi’ni zayıflatmak amacıyla böyle bir teklifin gündeme getirildiğini öne sürdü.

Siyasi analistler, bu iddianın “hükümette reform sinyali” olarak da okunabileceğini belirtiyor.

DEVA Partisi’nden sessizlik

DEVA Partisi cephesinden konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, partiye yakın kaynaklar, “Bu tür iddialar partinin ilkelerini değiştirmez” değerlendirmesinde bulundu.
Parti yönetimi, Babacan’ın mevcut çizgisinden taviz vermeyeceğini ve “adalet, ekonomi ve özgürlük” üçlüsünün değişmez öncelikler olduğunu vurguluyor.

Ankara kulislerinde sıcak saatler

Özlem Gürses’in gündeme taşıdığı “AK Parti’den Ali Babacan’a ekonomi teklifi” iddiası, Ankara’da yeni bir siyasi tartışmanın fitilini ateşledi.

Her iki tarafın da sessizliğini koruması, iddianın doğruluğuna dair merakı artırıyor.

Burcu Köksal: “CHP’deyim, iddialar gerçek dışı”
Burcu Köksal: “CHP’deyim, iddialar gerçek dışı”
İçeriği Görüntüle

Gözler şimdi, hem AK Parti’den hem de DEVA Partisi’nden gelecek açıklamalarda. Eğer iddia doğrulanırsa, bu gelişme Türkiye siyasetinde ekonomik yönetim ve reform dengelerini kökten değiştirebilir.

Kaynak: yenidevir.com.tr