Terör örgütü PKK'nın 12. kongresinde aldığı fesih ve silah bırakma kararı, Türkiye gündemini sarsarken, süreçle ilgili en dikkat çekici açıklamalardan biri Ahmet Türk’ten geldi. DEM Parti'nin İmralı Heyeti üyelerinden olan Türk, "Bu bir pazarlık değil. Asıl mesele Türkiye’nin demokratikleşmesidir" dedi.

“Beklenen bir karardı” dedi, Meclis’e çağrı yaptı

DEM Parti’nin grup toplantısına katılmak üzere TBMM’ye gelen Türk, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, PKK’nın aldığı kararı “beklenen bir adım” olarak yorumladı.

“Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda bu karar alınmıştır. Biz bunun olacağını zaten öngörüyorduk. Hayırlı olsun” diyen Ahmet Türk, sürecin geleceğine ilişkin şu mesajı verdi:

“Önemli olan Türkiye’nin demokratikleşmesi, demokratik bir Cumhuriyet’te bu sorunların çözümüdür. Artık Meclis’in üzerine büyük görevler düşüyor.”

“Meclis çatısı altında çözüm mümkün”

Ahmet Türk, tüm siyasi partilere ortak sorumluluk çağrısı yaptı. “Bütün grupların katılacağı bir komisyon kurulması gerektiğine inanıyorum” diyerek şunları söyledi:

“Bu ülkenin barışına katkı sunacak bir rol alınmalı. Barış Meclis’in görevidir.”

“Pazarlık değil, demokratik bir beklentidir”

PKK'nın fesih kararının arkasında bir pazarlık olmadığını vurgulayan Türk, bu süreci şöyle tanımladı:

“Bunlar pazarlık değil. Türkiye’nin kendi yurttaşlarını kucaklamasıdır. Bu ülkede herkesin eşit yurttaş olarak yaşaması için demokratik adımlar atılmalıdır.”

Umut hakkı ve İmralı ziyaretleri için dikkat çeken yanıt

Ahmet Türk’e, yeniden İmralı görüşmeleri yapılacak mı ve Abdullah Öcalan’ın umut hakkı kapsamında tahliyesi söz konusu olabilir mi soruları da yöneltildi.

Ahmet Davutoğlu'ndan Devlet Bahçeli ve Bakırhan’a PKK teşekkürü
Ahmet Davutoğlu'ndan Devlet Bahçeli ve Bakırhan’a PKK teşekkürü
İçeriği Görüntüle

Türk, bu sorulara temkinli yaklaştı:

  • “Şu anda yeniden İmralı ziyareti söz konusu değil ama koşullar oluşursa elbette görüşülebilir.”
  • “Umut hakkı tartışması için ise şu an erken. Bu konunun konuşulacağı zaman değil” yanıtını verdi.

Kaynak: Yeni Devir