Ağız ve diş sağlığı beden açısından son derece önemli. Günümüzde birçoğu kimyasal olan diş fırça ve macunları ile dişlerimizi fırçalıyoruz. Oysa bundan yaklaşık 1400 yıl önce âlemlere rahmet olarak gönderilen Kâinatın Efendisi Peygamberimiz (S.A.V.), beden, ağız ve diş sağlığına dikkat çekerek: “Misvak kullanınız. Çünkü o ağzı temizler ve Allah’ın (c.c.) rızasına vesile olur” buyurmuştur. Diğer bir hadis-i şeriflerinde de: “Eğer ümmetimin üzerine zahmet vermeyecek olsaydım her namazda misvak kullanmayı emrederdim” buyurmuştur. Atalarımız da bu doğrultuda misvakı yanından eksik etmemiş ve her fırsatta misvak kullanarak diş ve ağız sağlığını korumuştur. Misvak ağız ve diş sağlığının yanında çok sayıda faydası olan bir ağaçtır.
MİSVAK'IN FAYDALARI:
Öncelikle misvak kullanmakla Müslüman Resûlullah’ın (S.A.V.) büyük bir sünneti yerine getirilmiş olur. Allah’ın (C.C.) rızasına vesiledir.
—Misvakta silisyum, sapanin, kalsiyum oksalat, kükürt, tanen ve mineral bulunur. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetine misvak kullanmayı tavsiye etmiştir. Çünkü misvak;
Her şeyden önce iyi bir antiseptiktir.
—Ağız kokusunu giderir.
—Zekâyı artırır.
—Sesi güzelleştirir, konuşmayı kolaylaştırır.
—Dişleri mideden yükselecek gaz ve kirleri kabul etmeye hazırlar.
—Normal şekilde fırçalanırsa dişleri parlatır.
—Damağı güçlendirir.
—Anti Septik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır.
—Diş köklerindeki çürümeyi giderir,
--Yemeğe karşı iştahı artırır.
—Kokusu tükürük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler. Diş etlerini sertleştirir.
—Balgamı keser.
—Yemeğin sindirimine yardım eder.
—Veremi engeller.
—Göze kuvvet verir.
—İhtiyarlığı geciktirir.
—Mideyi takviye edip mide hastalıklarını önler, hazmı kolaylaştırır.
—Bedenin rutubetini keser.
—Ölüm anında can vermeyi kolaylaştırır.
—Ayrıca dişlerinizde doğal ve sağlıklı bir bakım ve kusursuz bir temizlik için misvak tek başına yeterlidir. Misvakla ağzı fazlaca fırçalamak, ağızdaki yemek artıklarını ve dişlerin pasını giderir. Misvak hem ağzı temizlemekte hem diş etlerini kuvvetlendirmekte, diş taşı oluşumunu ve diş eti kanamalarını önler. Misvak baziktir, mikropların çıkardığı asitleri tahrip eder. İltihapta artan asit ortamı nötralize ederek dişi ve dişetini korur. Ayrıca içeriğinde bulunan antiseptik (bakteri öldürme özelliği) sayesinde kendisini de korur.
Misvakı kullanma şekli nasıl olmalı?
—Kurutulmuş bir Misvak'ın bir ucunu ilk kullanımdan önce yumuşaması için suda (mümkünse gül suyunda) bekletiniz. Yumuşattığınız ucun alttan 2-3 santimlik kısmının dışındaki sert tabakayı bıçakla kazıyın. İç kısımdaki lifler yumuşamaya başlar ve fırça halini alır.
—Vakumlu poşetlerdeki yaş misvaklar daha yumuşak olur. Bunların da kuruması için bekletilmesi gerekiyor. Fakat vakumlu misvaklarda çeşitli kimyasallar kullanılmış olabilir.
Ucundaki kabuk kısmından 1-2 santim bıçakla kazıyın. Çok kuru ve sert değilse dişlerinizle bile kabuğu çıkarabilirsiniz.
—Her kullanımdan önce Misvak'ı hafifçe dişinizle ezerek yumuşatın. Suya sokmadan, dişlerinize sürterek kullanın. İçinden gelen öz hem dişlerinizi beyazlatacak, hem de ağız kokusunu önleyecek. Sadece dişlere değil diş etlerine, dile ve hatta damağa da misvaklama yapılır.
—Her kullanımda uç kısımdaki lifler “doğal olarak” yıpranıp koptukça ucundan makasla veya bıçakla birkaç milimetre kesilmelidir.
—Misvak’ı tutuş şeklimiz ise sağ elimizin baş ve küçük parmağımız misvakın altında, diğer üç parmağımız üzerinde olacak şekilde olmalıdır.
---Misvakı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır.
PEYGAMBER EFENDİMİZ, HER ZAMAN YANINDA AYNA, TARAK VE MİSVAK TAŞIRDI
—Peygamber efendimiz, her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Eshab-ı kiram, savaşlarda bile misvaklarını kullanmayı ihmal etmezlerdi. Misvak; dişler sararınca, ağzın kokusu değişince, uykudan uyanınca, namaza kalkınca, eve girince, toplantılara giderken, Kur’an okumaya başlarken ve bir de abdest alırken kullanmak müstehabdır.
—İmam-ı A’zam hazretleri, (Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir) buyurdu. Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur. Misvakı sağ elle kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemeli. Misvak, sağ elin küçük ve başparmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur.
—Misvaka başladığında ağızdaki yaşlığı yutmak bazı hastalıklara faydalıdır. Daha sonraki yaşlıklar yutulmaz. Yutulursa vesveseye sebep olur. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Yıkanmazsa şeytan kullanır. Misvakı yere yatırmamalı, ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde dikine koymalı. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalı! Kalınlığı küçük parmak kalınlığında olmalı. Unutmayın; diş fırçasını günde bir-iki defa fakat misvağı ise her fırsatta kullanabilirsiniz. Hz. Ayşe validemiz (r.anha) şöyle rivayet eder: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) eve girdiği zaman ilk iş olarak dişlerini misvakla temizlerdi.
MİSVAK YAPILAN AĞACIN EN SAĞLIKLISI “ERAK” AĞACIDIR
Misvak yapılan ağaçların en sağlıklısı "Erak" ağacı vb.'dir. Bilinmeyen bir ağaçtan misvak yapmamak gerekir. Zira bazen zehirleyici olabilir. Buhari ve Müslim'in Sahih'lerinde Cabir İbn-i Abdillah r.a.in rivayet ettiği hadislerdendir- rivayet edildiğine göre Cabir şöyle dedi: "Biz Peygamber efendimizle birlikte misvak ağacının meyvesini topluyorduk, Peygamber efendimiz orada bulunanlara: "Siz bu yabani yemişin kararanlarını tercih ediniz! Çünkü onun siyahı en lezzetlisidir" buyurdu". (Kebas, erak misvak ağacının meyvesidir.) Bu meyve hicaz toprağında yetişir, yapısı sıcak ve kurudur. Faydaları ağacının faydalarına benzer. Mideyi güçlendirir, sindirimi rahat hale getirir, balgamı temizler, sırt ağrılarına ve dertlerin çoğuna fayda verir.