Bulgur pilavı, akşam yemeklerinde sıklıkla tükettiğimiz bir yemektir. Bu yemek Adıyaman yöresinde sarımsaklı bir şekilde yapılır. Kulağa her ne kadar ilginç gelse de sarımsak ve bulgurun birleşimi dillere destan bir lezzetin ortaya çıkmasını sağlar. Adıyaman usulü sarımsaklı bulgurun yapımında çok az malzeme bulunur. Aynı zamanda hazırlık süreci oldukça kısadır. Bu nedenle pek zaman harcamadan bu eşsiz tarifi yapmak mümkündür. Adıyaman usulü sarımsaklı bulgur pilavının malzemeleri şu şeklidedir:

·         3,5 bardak bulgur

·         1 adet parçalanmış tavuk

·         6 diş sarımsak

·         1,5 bardak sıvı yağ

·         Tuz

Adıyaman Usulü Sarımsaklı Bulgur Tarifi Nasıldır?

Malzemeleri bir araya getirdikten sonra Adıyaman usulü sarımsaklı bulgurun yapımına hızlı bir şekilde geçilebilir. Öncesinde tavuğun iyi bir şekilde parçalanmış olmasına özen gösterilmelidir. Ülkenin bazı bölgelerinde sarımsaklı bulgurun içine kuru soğan da konur. Soğanın tadı bazı kişilerin hoşuna gitse de Adıyaman usulü sarımsaklı bulgur tarifinde soğan yer almaz. Bu nedenle yemeği hazırlarken eklenmesi tavsiye edilmez. Adıyaman usulü sarımsaklı bulguru yapmak için şu adımları sırasıyla uygulayın:

·         Bölünmüş tavuk parçalarını iyice yıkayın.

·         Bir tencerenin içine deri kısımları tabana gelecek şekilde tavukları dizin.

·         Tencereye dizdiğiniz tavukların üzerine bir miktar tuz ekleyin. Ardından ocağın altını yakın.

·         Tavuklar suyunu vermeye başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alın.

·         Tavuk parçalarının olduğu tencereye üzerini geçecek kadar su ekleyin.

·         Tavuklar piştikten sonra tencerenin içinde altın.

·         Tavuk suyu kaynar bir vaziyetteyken içine bulgurları atın. Eğer tenceredeki su miktarı bulgular için az geliyorsa ekleme yapın.

·         Bulgur pişmeye yakın bir noktadayken sarımsakları bir havanda ezin. Bunun yerine rende de kullanabilirsiniz.

·         Ezdiğiniz sarımsakları bulgurun içine ekleyin.

·         Bulgur için yeterli miktarda tuz ilavesi yapın.

·         Biraz soğuyan tavukları orta büyüklükte olacak şekilde didikleyin.

·         Bir tencerenin içine sıvı yağ ekleyin. Ardından orta büyüklükte didiklediğiniz tavukları ekleyip bir güzel pişirin.

·         Tavukları pişirdikten sonra bir tabağa alın. Kızartma yağını ise bulgurun üzerine dökün.

·         Sarımsaklı bulguru bir tabağa alın.

·         Didikleyip kızarttığınız tavuk parçalarını bulgurun üzerine yerleştirin.

·         Karabiber yardımıyla tabağı süsleyip servis edin.

Adıyaman Usulü Sarımsaklı Bulgurun Püf Noktaları Nelerdir?

Sarımsaklı bulgur yaparken yemeğin en önemli olan sarımsağın iyice ezildiğinden emin olun. Büyük boyuttaki sarımsaklar ağza geldiği zaman kötü bir tecrübe yaratabilir. Sarımsak tam bulgur pişmeden eklenmemelidir. Aksi taktirde yemek ile bir bütünlük sağlamamakla birlikte kötü bir tat oluşturabilir.

Didiklenen tavukların pilav pişme aşamasındayken pişirilmesi önerilir. Tavuklar pişirildiği zaman kıtır bir kıvama ulaşır. Aynı zamanda tavukların pişirildiği yağın mutlaka bulgura dökülmesi gerekir. Ardından bulgur iyi bir şekilde karıştırılmalıdır. Bu sarımsaklı pilavın lezzeti ve görüntüsü açısından önem taşır.

Bütün bir tavuk sarımsaklı bulgur için fazla gelebilir. Bu nedenle parçalanmış tavuğun yalnız yarısının kullanılması yeterlidir. Yine de kalabalık sofralarda tüm tavuk kullanılabilir. Yemeğin kaç kişilik olacağına bağlı olarak yapıma dahil edilecek tavuk miktarı ayarlanabilir.

Adıyaman Usulü Sarımsaklı Bulgurun Yanına Ne İyi Gider?

İçerik açısından zengin olan Adıyaman usulü sarımsaklı bulgurun öncesinde mideyi ısıtmak için tarhana çorbası içilebilir. Mütevazı bir sofra için çoban salatası ve ayran iyi tamamlayıcılar olur.

Adıyaman Usulü Sarımsaklı Bulgurun Yapımı Ne Kadar Sürer?

Adıyaman usulü sarımsaklı bulgurun yapımı toplam 1 saattir.

Muhabir: Haber Merkezi